دوست گرامی،
اول یه نکته را روشن کنم، وقتی میگم با شرکتی بودن لاگ مخالفم به این معنی نیست که با شرکتهایی که کمک کردن مخالفم یا با شخصی که از شرکت اومده. من فقط و فقط با فعالیت شرکت در لاگ مخالفم.
خب شما اول تعریفی از مشارکت یک شرکت در لاگ بیارید، من منظور شما رو از مشارکت یک شرکت در لاگ متوجه نمیشم، شخصا تا به حال تمام توانم رو گذاشتم که از هر امکانی برای پیشرفت این لاگ استفاده کنم، بعد هم من دیگه به چه زبونی بگم که شرکتهایی که کمک کردن به عنوان اسپانسر کمک کردن و نه به عنوان سهام دار لاگ
الف. مگه لاگ سهام داره؟ ب. شما معنی اسپانسر را بگو تا من هم معنی مشارکت را بگویم!
در مورد سرعت رشد، فکر نکنید این اولین بار است که داره جلسات اینطوری شکل میگیره. کاش هیات موسس قبل از همه چیز یه نگاهی به سرنوشت جمعذهای تخصصی که آمدند و رفتند میانداخت.
پس اعضای لاگ چیکاره هستن؟ من و شما و بقیه اینجا هستیم که نگذاریم این یک حرکت زودگذر بشه و بعد از یه مدت همه چیز تموم بشه و برهبا حرف قرار نیست چیزی درست بشه. اون جمعهای قبلی هم که اولش همه پایه بودند و انرژی داشتند، چی شد که تموم شد انرژیها و ایدهها؟
در مورد انتقاد عمومی چرا فکر میکنید که انتقاد عمومی مشکل داره؟ همینطور که من دارم علنی انتقاد میکنم شما هم علنی جواب میدهید. هم من و همه بقیه نکات ابهاممون رفع میشه. وقتی باید نگران بود که بنا به مصلحتی که در ذهن داریم، شفافشدن مشکلساز باشه.
من با انتقاد عمومی کاملا موافقم و هیچ مشکلی باهاش ندارم اتفاقا خیلی بهتره چون ممکنه سوالاتی که در ذهن شما بوده و مطرح کردید در ذهن خیلی های دیگه هم باشه و وقت و یا حوصله مطرح کردنش رو نداشته باشن و به دلیل وجود سوال و نداشتن جواب یک طرفه به قاضی برن، من با تهمت زدن به افراد و محکوم کردن اونها قبل از اینکه چیزی بدونید مخالفم، خودتون دارید میگید هیات موسس، پس مصلحت ذهنیی وجود نداره و همه چیز قبلا توسط هیات موسس هماهنگ شده و کسی سر خود کاری رو انجام ندادههمه میودونند که برای انجام یه کاری باید هزینه بشه. اما این هیچوقت به این معنی نیست که شرکتها باید هزینه کنند. هزینه کردن شرکتها وقتی روی اصول و قواعد مشخص نباشه (که الان نیست چون اگه شرکت x بخواهد همکاری کنه نمیدونه چطور باید این کار را انجام بده و طبق چه شرایطی کمکش پذیرفته یا رد میشه) منجر به انحراف در تعیین اهداف میشه. کم یا زیاد.
درسته، الان یه نفر میاد و با پنج هزار تومن میشه اسپانسر و یه نفر هم ده میلیون میده و اسمش در کنار همون اسپانسر میاد، ولی هنوز اول راهه، اجازه بدید با کمک خود شما و اعضای دیگر لاگ قوانینی برای این موارد تدوین خواهد شد، خب حالا شما که از اسپانسر شدن شرکت x نوشتید، میتونید بگید این اسپانسری برای اون شرکت چه سودی داره؟ الف. همین دیدگاه اشتباه است. اگر قانونی برای کاری نداریم دلیل بر انجام هر کاری نیست. اسپانسری اگه فعال میشه باید نیاز لاگ را تامین کنه نه نیاز خودش را. همین ADSL شرکت پیشگامان نیاز لاگ بود؟ اما محل نیاز لاگ است. محل که ok بود، نیاز لاگ میشه یه ویدئو پروژکتور، و ... همین! پیشگامان هم اگه خواست میاد توی سایت خودش میگه چون من از این آدمای توی لاگ خوشم میاد به چندتاشون ADSL میدم با تخفیف یا رایگان یا هر طور که دوست داره نه اینکه از یه طرف ADSLش را بفروشه و از یه طرف جای منتی باشه برای لاگ. من اسپانسری پارک علم و فناوری را توی این قضیه بارها مفیدتر و بهتر از فعالیت پیشگامان میدونم.
وقتی ما هنوز توی این مفهوم شخص محور بودن مشکل داریم باید هم بترسیم که وای وای نکنه شرکتها بدشون بیاد و دیگه دور ما را خط بکشند. نکنه دیگه کسی کمک نکنه. لاگ باید اساس اعضایش زنده باشد. اگر اعضای لاگ به نتیچه رسیدند که این باید غیر از وقت از از جیبشون هم برای لاگ خرج کنند (که تجربه ما در اون یکی لاگ نشون داد این کار اتفاق میافته وقتی لاگ را از خودت بدونی) مشکل مالی نخواهید داشت. مهمترین نیاز لاگ یه جا هست برای نشستن که شکر خدا فراوونه.
درسته، مهمترین دارائی لاگ اعضای اون هستن، ولی آیا تنها کاری که میشه توی یک لاگ انجام داد دور هم جمع شدن ماهیانه و صحبت در رابطه با لینوکس هست؟ مطمئنا نه، کارهای خیلی خیلی بیشتری میشه انجام داد که بیشتر لاگها به دلیل نداشتن پشتوانه مالی نمیتونن انجامش بدن، گفتم مهمترین سرمایه یک لاگ اعضای اون هستن، چطور این سرمایه افزایش پیدا میکنه؟ چرا در صدا و سیمای یزد کار شاخصی در رابطه با فرهنگ سازی برای استفاده از نرم افزارهای متن باز انجام نگرفته؟ ( حد اقل من ندیدم ) آیا لاگ یک شهر نمیتونه با پشتوانه سازمانی مثل صدا و سیما صد ها برابر روند عضو گیری و حرکت مردم به سمت استفاده و توسعه نرم افزارهای متن باز رو سریع تر کنه؟ حالا فکر میکنید اگر تمام اعضای لاگ درآمد یک ماهشون رو روی هم بگذارن برای چند دقیقه میشه توی شبکه های صدا و سیما فقط یه تبلیغ کوچیک داد؟ نظرتون در رابطه با آزمایشگاه نرم افزارهای متن باز چیه؟ کتابخونه و منابع نرم افزارهای متن باز چطوره؟ آیا هزینه اینها رو هم اعضای لاگ میتونن با وسط گذاشتن پول توجیبیشون تامین کنن؟ مهمترین نیاز لاگ یک جا برای نشستن نیست، حد اقل نیاز لاگ یک جا برای نشستن هست، به جز نشستن کارهای زیاد دیگه ای هم میشه انجام داد که شاید با حد اقل ها امکان انجامشون نباشهدقیقا با کل متن شما مخالفم. دارایی لاگ اعضاش هستند و تنها کار لاگ تشکیل جلسات حضوی مرتب است. ما خودمون را بکشیم همه شرکتهایی که داریم را هم ۱۰۰٪ وقف لاگ کنیم که قرار نیست توان مالیمون برسه به لاگ سیلیکون ولی اما اونا هم هیچ کاری جز برگزاری جلسات انجام نمیدن. چون لاگ کاری جز این نداره.
این که میخواهید توی صدا و سیما تبلیغ کنید از بیخ اشتباه است. اما راه اصولی اون اینه که خبر لاگها را منتشر کنند که اینم نیاز به هزینه کردن از جیب من و شما و لاگ نیست. لینوکس توی آزمایشگاه متولد نشد. توی کامپیوتر شخصی آقای لینوس درست شد! شرکتها ممکنه نیاز به آزمایشگاه داشته باشند اما توسعه بر مبنای اجتماع نیازی به اون آزمایشگاهی که شما میگین نداره. شکر خدا همه کم و بیش به اینترنت دسترسی داریم و سنت مبادله داشتهها در لاگها سنتی دیرینه است. سیستماتیک کردن کارها فقط دست و پاگیری را زیاد میکنه والسلام.
من دیدگاه اون شخص را نمیدونم اما شاید دید اون از اینجا شکل گرفته است که زمانی بودجهای برای این کار تخصیص پیدا کرده بوده و سمینارهایی برگزار شد. اگر این برگزاری این سمینار و تخصیص بودجه در اون زمان به صورت شفاف و مشابه خیلی دیگه از پروژهها و کارها انجام میشد و نه به صورت توافقی و کدخدامنشی این مشکلات و این شبهها به وجود نمیآمد (این نکته ربطی به این که شرکت/گروهی که سمینارها را بد برگزار کردند یا بهترین افراد برای این کار بودند نداره. دوباره قاطی نشه. فقط روند کار شفاف نبوده که این ابهام ایجاد شده است) باید اعتقاد داشته باشیم که عملکرد شفاف مهمترین عامل در پایداری یک جمع انجمنی و از نیازهای فعالیت در این طور گروهها است. تا وقتی که شفافیت وجود نداشته باشه، این احساس تعلق توسط افراد ایجاد نخواهد شد. فرد میشه یه طرف و لاگ یه طرف. و هر نوع برداشتی امکان داره ایجاد بشه.
موافقم، همه چیز باید شفاف باشه، البته شاید بعضی ها فکر کنن که کارهای عجیب و غریبی ( از نصب لینوکس روی وسیله نقلیه موجودات فضایی تا جذب بوجه های میلیاردی ) صورت گرفته و از اونها پنهان شده، ولی اصلا از این خبرها نبوده، شاید منظور شما از شفاف سازی اینه که مثلا باید نتایج جلسات هیات موسس و کارهای انجام شده در جایی از سایت درج میشده تا همه بتونن ببیننش، خب درسته، من هم موافقم، این کار باید انجام بشه، انشالله از این به بعد با کمک شما انجام میشه، در مورد اون شرکت هم به شخصه اعتقادم اینه که دستشون درد نکنه که یه کاری انجام دادنمن هم موافقم. همین که کاری انجام دادن کلی کار خوبی بود. اما ادامه دادن شیخیگری را پسندیده نمیدانم.
البته شاید بد نباشه که بدونید برداشت شخصی من هم هنوز با دلیلی که شرکتها دارن همکاری میکنند مثبت نیست ولی ترجیح میدم توضیحات اون را بزارم برای یکی دو ماه دیگه که ببینم در عمل چه اتفاقی میافته. اما در کل به این اعتقاد دارم که گربه راه رضای خدا موش نمیگیره. برداشت هم ممکنه مالی باشه و هم ممکنه اعتباری باشه. من هم با سوء استفاده شرکتها از اعتبار لاگ به شدت مخالفم و اگه یه روزی این مورد را علنی ببینم صریحا مخالفت میکنم.
در رابطه با برداشت مالی، شما یه مورد پیدا کنید که بشه یک ریال از لاگ درآمد کسب کرد، من هزار برابر درآمدی که شما کسب کردید بهتون جایزه میدم، در مورد برداشت اعتباری حداقل شرکتها و سازمانهایی که تا این لحظه لاگ رو حمایت کردن هیچ نیازی به اعتبار این لاگ ندارن! (اگر یه روزی مورد سوء استفاده ای دیدید بگید منم یه تفنگ فیل کشی دارم، با هم میریم سراغشون)من در هیچ شرایطی قرار نیست کسی را بکشم و ... اگه روزی ببینم که داره بر خلاف اعتقادم کاری انجام میشه راهم را میکشم و میرم پی کار خودم.
یکی دیگه از تفاوت دبدگاههای من با شما بر میگرده به این که شما احساس میکنید که اگه شرکتی نباشه، لاگ تو کارش میمونه. و من میگم نه. لاگ و اعضای لاگ مشکلات خودشون را خودشون به بهترین نحو حل میکنند. و این شرکتها هستند که از همکاری با لاگ نفع میبرند.
در مورد اینکه شرکتها به لاگ نیاز دارن که باید بگم مگه قبل از اینکه لاگ به وجود باید شرکتها نبودن یا مثلا الان چه سودی از لاگ نصیبشون شده که بهش احتیاج دارن! مورد دیگه ای هم که لاگ به شرکتها نیاز نداره که بر میگرده به همون قسمتی که در رابطه با صدا و سیما و... گفتم و اینکه بستگی داره یه لاگ در چه سطحی بخواد فعالیت کنه، البته لاگ هیچ احتیاجی به شرکتها و سازمانها نداره و بدون اونها هم به کارش ادامه میده ولی با حمایت اونها خیلی بهتر میتونه کار کنهشما گفتید که شرکت دیبا فضای host را تامین کرده است. چرا شخص آقای ساعتچی این کار را نکرده است؟ چرا شخص دیگری از لاگ این کار را نکرده است؟ (شرکت دیبا خواست با آقای ساعتچی حساب میکنه نخواست رایگان در اختیار میزاره) اگر هم هیچ شخصی به صورت فردی امکان مالی این کار را نداره (که میدونم میدونید خیلی خیلی بعیده) به سادگی میشد از اعضا خواست که برای این کار کمک کنند.
خب دلیلش اینه که شرکت دیبا خدمات هاستینگ رو انجام میده، شخص آقای مهندس ساعتچی که سرور نداره! خب شما بیاید این خدمات رو انجام بدید، کسی که محدودش نکرده، ( مگه از شرکت دیبا طلب داریم که اینجوری صحبت میکنید، همین الانش هم شرکت دیبا لطف کرده و هاست رو رایگان داده ) من میدونم که هاست مال آقای ساعتچی نیست و مال شرکت دیبا است از شرکت دیبا هم ریالی طلب نداریم. من هم ندارم و تا جایی که یادمه بجز صحبت رفاقتی با آقای ساعتچی کار دیگهای با دیبا نداشتهام. من مورد شرکت دیبا را فقط به خاطر اینکه با ایشون آشنا هستم و میدونم از معدود آدمهایی هستند که چشمداشتی به نتیجه کمکی که به لاگ کردن ندارند و کاری را انجام میدهند که به باور رسیدهاند درست است. و کار را برای خود کار انجام میدهند، به عنوان مثالی از اینکه نباید شرکت بدون اینکه ضوابطی مشخص شده باشه در لاگ مشارکت کنه عنوان کردم. وگرنه بعد از مشخص شدن ضوابط پیشزمینه بحث زمین تا آسمون فرق میکنه! راستی من هم هاست ندارم که اینکار را انجام بدم!
حتی هر کسی که یه اشتراک ADSL داشته باشه الان میتونه به سادگی یه Host راه بندازه و کار را انجام بده.
اتفاقا خیلی خوبه که سایت یزد لاگ روی سروری باشه که اعضاش راه اندازی کردن، شخصا از این موضوع استقبال میکنمدر مورد رایگیری دقیقا نظر من رایگیری بود. الان من نوعی نمیدونم کی به کیه و چه افرادی عضو هیات موسس هستند و کیا دارن تصمیم میگیرند و ... کارها هم فقط انجام داده میشود و قبل از انجامش هیچکی خبر نداره که کاری قراره اتفاق بیافته و از اعضای لاگ (که هنوز من نمیدونم عضو لاگ یعنی چه؟ با چه شرایطی من نوعی عضو لاگ تلقی میشم. با چه شرایطی من میتونم رای بدم و ...) چطور انتظار دارید لاگ را از آن خودمون بدونیم؟
اولا که چه لاگ رو از آن خودتون بدونید چه ندونید از آن شما هم هست، شرایط خاصی هم نداره هر کسی علاقه مند باشه میتونه بیاد عضو بشه، ولی منم موافقم که باید همه این چیزها معلوم باشه، این مورد هم انشالله با کمک شما و بقیه اعضای لاگ اتفاق خواهد افتادنه لاگ تا وقتی لاگ من هست که من بتونم توی اون مشارکت کنم و اون را در جهت مخالف باورهایم ندانم.
در مورد آقای پورروستایی و مباحث جانبی، اگر زمانی برای صحبت آزاد بود ایشون هم مثل بقیه صحبت میکردند و مشکلی نبود. اما اختصاص وقت لاگ به ایشون از نظر من هیچ لزومی نداشت. مگه لاگ چه میخواد بکند که نیاز به حمایت بیرونی داشته باشد؟ این تفکر که هر کاری میخواهیم انجام بدهیم بدون حمایت دولت عملی نیست اشتباه بزرگی است. این حکومت است که به فعالیت انجمنها نیاز دارد. با این تفکر شما، چطور میشود انتظار داشت به سیاستهای آقای پورروستایی و کارگروه IT استانداری ایراد گرفت و انتقاد کرد و اعتراض؟ اگر پایه کار خود را با این فرض بسازیم که حمایت دولت موچب تقویت ماست باید لاجرم قبول کنیم که انتقاد از این حامی و از دست دادن این حامی موجب ضعیف شدنمان میشود و در نتیجه برای انتقاد کردن جرات و جسارت لازم را نخواهیم داشت. در جامعه مدنی، هر چه پیشرفتهتر باشد نقش انجمنها به عنوان Intersection و واسطه بین فرد فرد جامعه و حکومت پررنگتر میشود. ما که ادعای پیشرو بودن داریم، با دست خود بنیانی نگذاریم که نتیجه لاجرم آن بازگشت به زمان پیش از جامعه مدنی باشد.
شاید بهتر باشه در این مورد هم یکی دو ماهی صبر کنید و بعد نظرتون رو بگید، حمایت و... هم که باز برمیگرده به همون قسمتی که در رابطه با صدا و سیما و... مثال زدم و بستگی داره به اینکه یک لاگ در چه سطحی بخواد کار کنه، کی گفته که با تفکر من نمیشه به سیاستهای کارگروه IT انتقاد کرد! اتفاقا دستتون در نکنه اگر واقعا ایرادی پیدا کنید و برید و بهشون بگید، باور کنید خیلی هم از این کارتون استقبال میکنن، شخصا اگر موردی ببینم که انجامش میتونه به جامعه آی تی یزد کمک کنه حتما اون مورد رو میگم، کارگروه فناوری اطلاعات استان تشکیل شده تا از جامعه آی تی حمایت کنه و انتظار هم نداره که در قبال حمایتش اگر ضعفی دیدیم سکوت کنیمیه نکته، اگر وبسایت برای لاگ (به معنی اعضای لاگ) است، هیچ کسی حق کم یا زیاد کردن امکانات به وبسایت لاگ را ندارد مگر با موافقت همه.
و ...
وب سایت لاگ به معنی اعضای لاگ نیست، وب سایت لاگ فقط امکانی هست که برای رفع نیاز های اعضای لاگ در اختیارشون قرار گرفته و متعلق به لاگ هست، خب آخه اگر میخواستیم این کار رو بکنیم که الان هیچی وجود نداشت! مسئولیت کارهای فنی وب سایت و... به شرکت آفتاب جاوید پارس واگذار شده، به علاوه اینکه برای خیلی از موارد از هیات موسس هم نظر خواهی شده، در رابطه با بقیه کارها هم بهتره مسئولیت ها تقسیم بشه و برای هر مسئولیتی حدود اختیاراتی تعیین بشه که مثلا وقتی یه شخص رفت ساندیس بخره نگه حالا با چه طعمی بخرم، کدوم مارک برخم، نی چند سانتیمتر باشه، از اون بزرگ ها بخرم یا از اون کوچیک ها، چند تومنی بخرم، عکس گیلاس روی پاکتش نیم رخ باشه یا تمام رخ و...به نظر میرسه یا من حرف شما را نمیگیرم یا اینکه بد توضیح میدم که شما متوجه نمیشی :-)) شاید بهتر باشه من زورم را بزارم روی این موضوع که زودتر اساسنامهای، مرامنامهای چیزی تهیه بشه و بر مبنای اون نماینده لاگ و میزان اختیاراتش برای تصمیمگیری مشخص.
پ.ن. کسی منکر فعالیت شما و دوستان نیست دیدگاه من و شما با هم تفاوت دارد، همین.
باور کنید نه من و نه دوستان دیگه هیچ کدوم نمیخوایم فعالیتمون رو به رخ بقیه بکشیم و بگیم ما اینجا حق آب و گل داریم و... حقوق اعضا در این لاگ برای همه برابر هست و به گفته خودتون هیچ کس برابر تر نیست. من هم میگم لاگ نباید مال شرکت یا سازمانی باشه و متعلق به اعضای اونه، فرقمون اینه که چون من از ابتدا اون طرف داستان بودم و میدیدم که شرکتها و سازمانها هایی که به عنوان حامی میان وسط هیچ چشم داشتی ندارن از اینکه این کار خالصانه و بدون چشم داشت داره انجام میشه مطمئنم، ولی شما چون از همه چیز اطلاع ندارید، فکر میکنید سوء نیتی هست و میلیاردها تومن پول این وسط ریخته که شرکتها برای چپاول اون به یزد لاگ حمله ور شدن، که انشالله با کمک خودتون و اعضای دیگر لاگ و شفاف سازی بیشتر به یک دیدگاه واحد خواهیم رسید.خلاصه من فعلا برم ناهار